Следвайте Гласове в Руски втечнен газ тече за Европа: Френската Тотал

...
Следвайте Гласове в Руски втечнен газ тече за Европа: Френската Тотал
Коментари Харесай

Вносът на руски втечнен газ в Европа се е увеличил с 15% в сравнение с миналата година

Следвайте " Гласове " в 
Руски полутечен газ тече за Европа: Френската " Тотал " продължава вноса от Арктика

Докато вносът на тръбен природен газ се е свил доста, потокът на съветски полутечен газ към Европа продължава да не понижава, като огромни количества се доставят от френската огромна компания Total Energies.
Европейски Съюз остава основен вносител на съветски полутечен газ. Докато огромна част от вниманието на обществеността в Европа е ориентирано към внезапното понижаване на потока на съветски природен газ към континента през тръбопроводи – в това число очевидния бойкот на газопроводите „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток “ 2 предишния месец – продължаващият импорт на съветски полутечен газ получава доста по-малко внимание.
Всъщност вносът на съветски полутечен газ в Европа се е нараснал с 15% през първите осем месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на 2021 година

Значителна част от този полутечен газ идва в Европа от съветската Арктика, превозен в профилирани превозвачи за полутечен газ Arc7, годни за корабоплаване през ледовете. Втечненият газ се доставя от полуостров Ямал и минава по крайбрежието на Норвегия по пътя към терминали в Западна Европа.
Френската енергийна компания Total Energies съставлява забележителен дял от вноса на полутечен газ, защото продължава да доставя съветски полутечен газ в Европа.
„ Ще продължим да доставяме полутечен газ от Русия, до момента в който няма наказания “, сподели основният изпълнителен шеф на Total Energies Патрик Пуян по-рано този месец.
Но той също по този начин призна, че оперативната среда става все по-сложна. „ Навлизаме в нещо, което е все по-сложно. “ По-малко полутечен газ по тръбопроводи - повече по кораби
Нов отчет на Центъра за световна енергийна политика на Колумбийския университет хвърля светлина върху положението на вноса на природен газ в Европа.
Докато вносът на тръбопроводен газ в Европа е намалял с 20 %, потокът на полутечен газ на запад остава непрестанен. Към края на септември 2022 година към 40% от съветския полутечен газ е бил предопределен за Европа.
„ Износът на съветски полутечен газ за Европа наподобява е под радара; доставките освен не са спрели, само че в действителност са се нараснали с 15% през същия интервал през 2021 година “, споделят Ан-Софи Корбо и Диего Ривера Ривота, и двамата откриватели в Центъра.

Внос на полутечен газ от съветската Арктика в Европа през месеците март, април и май 2022 година Всяка линия съставлява настрана пътешестване на полутечен газ с танкер, пътуващ до терминали в Европа. (Източник: Center for High North Logistics CHNL)
В отчета се отбелязва, че единствено Обединеното кралство и Литва са спрели изцяло вноса на полутечен газ от Русия. За разлика от това вносът на съветски полутечен газ във Франция се е нараснал доста.
По-рано тази година за няколко месеца Франция даже изпревари Япония и стана най-големият вносител на съветски полутечен газ. Испания, Холандия и Белгия също усилиха количеството полутечен газ, което получават от Русия.
Данните от Норвежкия център за логистика на високия север удостоверяват тези трендове, показвайки доставки на полутечен газ за европейски страни, изключително Франция, Белгия, Холандия и Испания. Общо страните от Европейски Съюз получиха до 30 колета месечно полутечен газ през месеците март – май 2022 година И тази наклонност продължи значително да бъде неотслабваща през летните месеци.
Арктическият полутечен газ продължава да тече. Увеличението на вноса на съветски полутечен газ във Франция се дължи частично на огромната енергийна компания TotalEnergies, която остава тясно обвързвана с огромни планове за полутечен газ в това число Yamal LNG на Novatek в Арктика.
Total Energies има 20 % миноритарен дял в плана и също така има почти 20 % от Novatek.
Компанията има дълготрайни контракти с Yamal LNG за импорт на четири милиона тона полутечен газ годишно, към 25% от производството на завода.
За разлика от това, съперниците на TotalEnergies в Обединеното кралство, BP и Shell, се освободиха от съветския енергиен бранш след нахлуването в Украйна и използването на наказания. По този метод позицията на TotalEnergies като основен вносител на съветски полутечен газ във Франция на полутечен газ терминала в Montoir на френското атлантическо крайбрежие продължава.

Франция нормално се смята за по-малко подвластна от съветския естествен полутечен газ, в сравнение с нейните съседи като Германия в Централна и Източна Европа – частично заради зависимостта й от производството на електрическа енергия от атомни електроцентрали.
Тази оценка обаче подценява възходящия импорт на полутечен газ от Франция. Част от този импорт на съветски полутечен газ в действителност може да премине към Германия под формата на тръбопроводен газ.Тази седмица Франция разгласи, че ще стартира да доставя лимитирани количества природен газ на Германия според съглашения за европейска взаимност.
По този метод, до момента в който страни като Германия получават по-малко съветски газ по водопровод, част от произлизащия от това недостиг се компенсира от други страни, а точно Франция, с съветски газ, който те внасят под формата на полутечен газ.
 
Източник: h
Превод за " Гласове ": Георги Ванчев
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР